Skadniki
- 200 ml oleju lub oliwy
- 2 żółtka
- sól, musztarda, pieprz, ocet winny / sok cytrynowy do smaku
Wykonanie
Do naczynia wbić żółtka, posolić i dodać musztardy. Delikatnie zmiksować na wolnych obrotach. Dodawać cienkim strumieniem olej.
Po dodaniu ok. połowy oleju można zwiększyć obroty miksera.
Gotowy sos doprawić do smaku.
Używany olej powinien mieć neutralny smak, toteż nie należy używać oliwy z pierwszego tłoczenia, chyba, że nam to odpowiada. Znakomicie podnosi smak majonezu dodanie żółtka ugotowanego na twardo i przetartego przez sitko
Jeśli w trakcie ubijania majonez się zwarzy albo nie chce gęstnieć w pierwszym stadium można próbować uratować majonez poprzez: dodanie octu, soli albo odrobiny wrzątku. Jeżeli to nie pomoże, należy zacząć jeszcze raz, wbijając nowe żółtko, dodać trochę oleju, a potem wkręcić nieudany majonez. Najczęściej przyczyną problemów z ubiciem majonezu są niezbyt świeże jajka, złej jakości olej, zbyt szybkie wlewanie oleju w początkowej fazie lub zbyt szybkie obroty miksera.
W artykule wykorzystano informacje z: http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/sosy/majonez-domowy-krok-po-kroku.html
Wpis został przeczytany 1805 razy 🙂