sie 122013
 

… nie mylić z mękami

Niby wszystko jasne i proste, ale wiele lat czekałem aż udało mi się znaleźć różnicę pomiędzy mąkami na rynku. Ogólnie wiadomo, że mąka kartoflana jest do klusek, krupczatka do makaronu a tortowa do tortów, no nie? Ale niewielu ludzi wie jaka jest różnica między mąką zwykłą a razową czy mąką typ 400 a typ 650.

Rodzaje, czyli z czego mąka jest zrobiona:
I tak wyróżniamy mąki:

  • pszenna
  • pszenna orkiszowa (z pszenicy typu orkisz)
  • żytnia
  • kukurydziana
  • ryżowa
  • gryczana
  • itp, czyli co do młyna wpadnie

Typy mąk:

Typ mąki określa – ogólnie mówiąc – grubość mielenia. Technicznie określa ilość substancji (popiołu) pozostałej po jej spaleniu. Im niższy typ tym mąka jest drobniej mielona i „czystsza”, im wyższy typ tym mąka jest grubiej mielona i zawiera więcej otrąb (mąki razowe). Nazwa „razowa” nie określa rodzaju lecz właśnie grubość mielenia.

  • typ 400 – bardzo drobno mielona, odrzucane są całe łupiny nasion
  • typ 500-550
  • typ 600-650 – mąka grubiej mielona
  • typ 720 – mąka żytnia (zwykła, jak widać jest grubiej mielona niż pszenna)
  • typ +-2000 – mąki razowe

Może być zatem mąka pszenna – tortowa, tzn. typ 400 i może być mąka pszenna razowa, tzn. typ 2000.

I podobnie chleb – może być chleb żytni, pszenno-żytni, żytni razowy. Chleb razowy to skrócona nazwa chleba żytniego razowego, chociaż coraz częściej jest to mieszany chleb – pszenny+żytni+żytni razowy.

Wpis został przeczytany 1827 razy 🙂

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)