E-dodatki
W wykazie wybranych substancji dodatkowych i składników funkcjonalnych żywności, dozwolonych do stosowania w krajach Unii Europejskiej, użyto następujących terminów:
„Naturalny” oznacza, że substancja została wyprodukowana z naturalnych produktów spożywczych, nie została poddana żadnym zmianom, jest lekko zmieniona lub wzbogacona.
„Syntetyczny” oznacza, że substancja została wytworzona na drodze reakcji chemicznej, procesu mikrobiologicznego lub enzymatycznego.
„Uważana za nieszkodliwą” oznacza, że nie ma informacji mówiących, że dana substancja jest szkodliwa dla zdrowia.
„Odradza się częste spożywanie” oznacza, że częste spożycie może mieć niekorzystny wpływ na stan zdrowia, np. upośledza przyswajanie składników mineralnych.
„Odradza się spożywanie” oznacza, że substancja ta może mieć niekorzystny wpływ na stan zdrowia.
„Odradza się spożywanie większych ilości” oznacza, że przy spożyciu znacznych ilości może dojść do niekorzystnych objawów zdrowotnych, np. może wystąpić biegunka.
„Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii” oznacza, że nie zostały jeszcze opublikowane wyniki badań, albo że stosowana jest przy produkcji tej substancji technologia, co do której nie ma pewności, jaki może mieć wpływ na zdrowie.
W przypadku, gdy dana substancja stanowi zagrożenie dla alergików, astmatyków lub innych grup podwyższonego ryzyka, zostało to zaznaczone w opisie. Wegetarianie mogą kierować się dodatkowym określeniem „zwierzęce”, „roślinne” lub „mineralne”.
E100 | Kurkuma (kurkumina). Naturalny, roślinny, żółty barwnik z rozłogów rośliny Curcuma longa. Spożywany w dużych ilościach może powodować nadmierne wydzielanie żółci. Uważany za nieszkodliwy. | |
E101(i) | Ryboflawina. Naturalny, roślinny, żółty barwnik. Witamina B2. Występuje w przyrodzie. Uważany za nieszkodliwy. | |
E101(ii) | Ryboflawiny-5-fosforan. Barwnik syntetyczny. Powstaje w wyniku reakcji ryboflawiny z kwasem fosforowym. Uważany za nieszkodliwy. | |
E102 | Tartrazyna. Syntetyczny, żółty barwnik z grupy azowej. Może wywoływać alergie. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylsalicylowy) i astmatycy. Działanie uboczne: trudności w oddychaniu, wysypka na skórze i zaburzenia w widzeniu. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy. | |
E104 | Żółcień chinolinowa. Syntetyczny, zielonkawo-żółty barwnik. Może wywoływać alergie. W testach na szczurach po podaniu czystej chinoliny obserwowano powstawanie nowotworów wątroby. Uwaga alergicy. | |
E105b | Karmel siarczynowy. Syntetyczny, brązowy barwnik na bazie roślinnej. Produkcja jego polega na ogrzewaniu cukru z dwutlenkiem siarki lub związkami zawierającymi siarkę. Uważany za nieszkodliwy. | |
E110 | Żółcień pomarańczowa. Syntetyczny, pomarańczowy barwnik azowy. Może wywoływać alergie. W testach na zwierzętach przy podaniu dużych dawek stwierdzono powstawanie nowotworów nerek. Uwaga alergicy. | |
E120 | Koszenila. Naturalny, zwierzęcy barwnik czerwony. Pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylpius coccus cacti. Uważany za nieszkodliwy. | |
E122 | Azorubina. Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Może wywoływać alergie. Uwaga alergicy. | |
E123 | Amarant. Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Dozwolony do stosowania tylko do dobarwiania win przeznaczonych na aperitify, alkoholi i ikry. W testach na zwierzętach stwierdzono jego wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Zabroniony do stosowania w USA, ponieważ istnieją podejrzenia, że jest rakotwórczy. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy. | |
E124 | Czerwień koszenilowa. Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Uwaga alergicy. | |
E127 | Erytrozyna. Syntetyczny, czerwony barwnik. Dozwolony do stosowania tylko do wiśni koktajlowych lub kandyzowanych, sałatek owocowych z dodatkiem wiśni. Może uwalniać jod i upośledzać funkcje tarczycy. W testach na zwierzętach stwierdzono przypadki nowotworowych zmian tarczycy. Osoby z problemami tarczycy powinny unikać artykułów spożywczych barwionych tą substancją. Odradza się spożywanie. | |
E128 | Czerwień 2G. Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. W krajach Unii Europejskiej dozwolony tylko do dobarwiania kiełbasy śniadaniowej zawierającej zboża lub mięso mielone z dodatkiem składników roślinnych. Uwaga alergicy. | |
E129 | Czerwień allura. Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Dotychczas opublikowano mało wyników badań na jego temat. Obecnie niemożliwe jest wydanie wiążącej opinii. Uwaga alergicy. | |
E131 | Błękit patentowy V. Syntetyczny, niebieski barwnik. Uważany za nieszkodliwy. | |
E132 | Indygotyna. Syntetyczny, niebieski barwnik. Przy jednoczesnym podawaniu zwierzętom dużych dawek indygotyny i azotynu sodowego stwierdzono uszkodzenia materiału genetycznego. Połączenie takie może wystąpić w diecie np. szynka lub kiełbasa i barwione słodycze lub lakiery. Uważany za nieszkodliwy. | |
E133 | Błękit brylantowy FCF. Syntetyczny, niebieski barwnik. W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach u osobników płci żeńskiej przy dawce 2% stwierdzono spadek masy ciała. Dalsze badania nie przyniosły rezultatów mówiących o szkodliwości tego barwnika. Uważany za nieszkodliwy. | |
E140 | Chlorofil i chlorofilina. Naturalne, roślinne barwniki zielone, pozyskiwane z materiału roślinnego (lucerna, szpinak itp.). Uważane za nieszkodliwe. | |
E141 | Kompleksy miedziowe chlorofilu i chlorofiliny. Naturalne, roślinne, zielone barwniki, w których w celu ustabilizowania barwy jony magnezowe zostały zastąpione miedzią. W połączeniu z dużą konsumpcją artykułów spożywczych zawierających miedź, np. wody z miedzianych rur wodociągowych zawierającej ponad 0,5 mg do 1 mg miedzi na litr, może nasilić się odkładanie miedzi we krwi. Uważane za nieszkodliwe. | |
E142 | Zieleń S. Syntetyczny, zielony barwnik. Dotychczas opublikowano niewiele wyników badań. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii. | |
E150a | Karmel naturalny. Naturalny, roślinny barwnik koloru brązowego. Otrzymywany przez podgrzewanie cukru bez dodatku kwasów lub zasad. Silnie barwiący, lekko słodzący. Uważany za nieszkodliwy. | |
E150c | Karmel amoniakalny. Syntetyczny, brązowy barwnik na bazie roślinnej. Otrzymywany przez działanie amoniaku na cukier. W testach przeprowadzonych na zwierzętach stwierdzono przy dużych dawkach skurcze i obniżenie ilości limfocytów (białych krwinek krwi). Odradza się częste spożywanie. | |
E150d | Karmel amoniakalno-siarczynowy. Syntetyczny, brązowy barwnik na bazie roślinnej. Produkowany przez działanie siarczynu amonu na cukier. Może zawierać toksyczne związki, które w dużych dawkach powodowały u zwierząt doświadczalnych zmiany w obrazie krwi i wywoływały skurcze mięśni. Odradza się częste spożywanie. | |
E151 | Czerń brylantowa PN. Syntetyczny, czarny barwnik azowy. Uwaga alergicy. | |
E153 | Węgiel roślinny. Naturalna substancja otrzymywana przez suche zwęglanie surowca roślinnego. Dodawany m.in. do barwienia skórki niektórych rodzajów sera, w cukiernictwie. Uważany za nieszkodliwy. | |
E154 | Brąz FK. Syntetyczna, brązowa mieszanka sześciu różnych barwników azowych. Dozwolony do stosowania tylko przy produkcji wędzonych śledzi z Anglii i Norwegii. Uwaga alergicy. | |
E155 | Brąz HT. Syntetyczny, brązowy barwnik azowy. Uwaga alergicy. | |
E160a | Mieszanina karotenów, beta-karoten. Naturalne, pomarańczowe barwniki ekstrahowane z surowców roślinnych. Występują w naturze w wielu roślinach (np. w marchwi). Mogą być przekształcane w organizmie w witaminę A. Przy przedawkowaniu skóra nabiera żółtego zabarwienia. Uważane za nieszkodliwe. | |
E160b | Annato, biksyna, norbiksyna. Naturalny, roślinny barwnik pomarańczowy otrzymywany z nasion drzewa tropikalnego Bixa orellana L. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii. | |
E160c | Kapsantyna, kapsorubina (ekstrat z papryki). Naturalny, roślinny barwnik pomarańczowo-czerwony, występuje w strąkach papryki. Uważany za nieszkodliwy. | |
E160d | Likopen (ekstrat z pomidorów) E. Naturalny, roślinny barwnik czerwony otrzymywany z pomidorów. Częściowo otrzymywany syntetycznie. Uważany za nieszkodliwy. | |
E160e | Beta-apto-8-karotenal. Syntetyczny barwnik. W nieznacznie zmienionej formie występuje w naturze. Do tej pory opublikowano mało wyników badań. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii. | |
E160f | Ester etylowy kwasu beta-apo-8-karotenowego. Syntetyczny barwnik, identyczny z naturalnym. W nieznacznie zmienionej formie występuje w naturze. Do tej pory opublikowano niewiele wyników badań. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii. | |
E161b | Luteina. Naturalny barwnik uzyskiwany z liści rośliny Tagetes erecta. Do tej pory opublikowano niewiele wyników badań. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii. | |
E161g | Kataksantyna. Syntetycznie otrzymany pomarańczowo-czerwony barwnik. Występuje także w naturze. Dozwolony do stosowania wyłącznie do kiełbasy sztrasburskiej. Stosowany w tabletkach do opalania (samoopalające – powodujące przebarwienia skóry) odkładał się w warstwach skóry i dlatego zostało zakazane jego użycie do tego celu. Odradza się częste spożywanie. | |
E162 | Czerwień buraszana, betanina. Naturalny, roślinny, czerwony barwnik z czerwonych buraków. Uważany za nieszkodliwy. | |
E163 | Antocyjany Naturalne, roślinne, jasnoróżowe do ciemnoniebieskich barwniki otrzymywane z owoców i warzyw. Uważane za nieszkodliwe. | |
E170a | Węglany wapnia. Naturalna, mineralna biała substancja. Pełni w żywności rolę barwnika, dodatku przeciwzbrylającego i stabilizatora. Uważane za nieszkodliwe. | |
E171 | Dwutlenek tytanu. Syntetyczny, mineralny biały barwnik. Uważany za nieszkodliwy. | |
E172 | Tlenki żelaza. Syntetyczne, mineralne żółte, czerwone lub czarne barwniki. Uważane za nieszkodliwe. | |
E173 | Aluminium. Syntetyczny, srebrno-szary, mineralny barwnik. Dozwolony do stosowania do polew i słodyczy służących do dekoracji ciast i ciasteczek. Aluminium może być asymilowane przez organizm. Podejrzewa się, że jest jednym z czynników powodujących chorobę Alzheimera. Osoby chore na nerki mogą nie wydalać aluminium. Uwaga pacjenci chorzy na chorobę Alzheimera. | |
E174 | Srebro. Naturalny, mineralny, srebrny barwnik i konserwant. Dozwolony wyłącznie do stosowania w polewach słodyczy, dekoracji pralinek i do likierów. Może odkładać się w tkankach. Do zatruć dochodzi już przy podaniu kilku gram. Wydziela się bardzo powoli z moczem. Wysoka cena powoduje, ze stosuje się je w małych ilościach. Odradza się częste spożywanie. | |
E175 | Złoto. Naturalny, mineralny złoty barwnik. Dozwolony tylko do dekoracji cukierków i czekoladek oraz do likierów. Może prowadzić do zaburzeń w obrazie krwi. Wysoka cena powoduje, ze stosuje się je w małych ilościach. Odradza się częste spożywanie. | |
E180 | Litolrubina. Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożycia skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. | |
E200 | Kwas sorbowy. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Występuje również jako naturalny kwas w produktach spożywczych. Ma lekko kwaśny smak. Uważany za nieszkodliwy. | |
E202 | Sorbinian potasu. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu sorbowego. Patrz E 200. Uważany za nieszkodliwy. | |
E203 | Sorbinian wapnia. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu sorbowego. Patrz E 200. Uważany za nieszkodliwy. | |
E210 | Kwas benzoesowy. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Występuje również jako naturalna substancja w artykułach spożywczych. Stosowany przede wszystkim w przetworach rybnych i gotowych sałatkach. Może zmieniać smak gotowych produktów. Po jego spożyciu osoby wrażliwe, chorujące na astmę, katar sienny lub alergię skórne mogą odczuwać zaostrzenie stanów chorobowych. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. | |
E211 | Benzoesan sodu. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu benzoesowego. Patrz E200. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. | |
E212 | Benzoesan potasu. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu benzoesowego. Patrz E210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. | |
E214 | Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatach i innych wyrobach owocowo-warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. W testach przeprowadzonych na zwierzętach odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni. Patrz E210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. | |
E215 | Sól sodowa esteru kwasu p-hydroksybenzoesowgo. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. | |
E216 | Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. | |
E217 | Sól sodowa esteru propylowego kwasu p-hydroksybenzoesowego. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. | |
E218 | Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. | |
E219 | Sól sodowa esteru metylowego kwasu p-hydroksybenzoesowego. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. | |
E220 | Dwutlenek siarki, bezwodnik kwasu siarkowego. Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Stosowany m.in. w winach białych, owocach suszonych i przetworach ziemniaczanych. Powoduje straty witaminy B1 w artykułach spożywczych, u osób wrażliwych może dojść do tzw. astmy siarczynowej. Ze względu zdrowotnych żadna grupa osób nie powinna przekraczać dawki maksymalnej wynoszącej 0,7 mg/kg masy ciała (ok. mg na osobę/dobę). Wypicie 2 kieliszków zwłaszcza słodkiego białego wina, do którego dodany został dwutlenek siarki w ilości 300-400 mg/l może spowodować przekroczenie dopuszczalnego dziennego pobrania (A.D.I.). Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. | |
E221 | Siarczyn sodu. Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. | |
E222 | Wodorosiarczyn sodu. Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. | |
E223 | Pirosiarczyn sodu. Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. | |
E224 | Pirosiarczyn potasu. Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. | |
E226 | Siarczyn wapnia. Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. | |
E227 | Wodorosiarczyn wapnia. Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. | |
E228 | Wodorosiarczyn potasu. Syntetycznie otrzymywany konserwant i przciwutleniacz. Patrz E220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. | |
E230 | Bifenyl, dwufenyl. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów skórek owoców cytrusowych lub nasączania papieru, w który są one owijane. Stosowany także jako pestycyd. Obierając owoce cytrusowe przenosimy na palcach część substancji na miąższ, dlatego należy umyć dokładnie ręce po obieraniu owoców lub rozwijaniu ich z papieru. W testach na zwierzętach stwierdzono, że przy podawaniu dużych dawek dochodzi do wewnętrznych krwawień i zmian organów wewnętrznych. Odradza się spożywanie skórek owoców cytrusowych. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową. | |
E231 | Ortofenylofenol. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E230. Odradza się spożywanie skórek owoców cytrusowych. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową. | |
E232 | Sól sodowa ortofenylofenolu. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E230. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową. | |
E233 | Tiabendazol. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Używany do spryskiwania skórek owoców cytrusowych i bananów. Na bananach, niestety nie musi być podana informacja o potraktowaniu ich tą substancją. Stosowany także jako pestycyd (np. w uprawie ziemniaków i owoców pestkowych) oraz jako lek (np. przeciwko pasożytom jelitowym). Brak pewnych danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii. | |
E234 | Nizyna. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Antybiotyk produkowany przez mikroorganizmy. W krajach Unii Europejskiej dozwolony jest do stosowania m.in. do budyni z kaszki manny i tapioki oraz do dojrzewających serów i serów topionych. Przy zbyt częstym spożywaniu z żywnością może tracić swoje działanie lecznicze. Uodpornione bakterie są bardzo trudne do zwalczania. Odradza się częste spożywanie. | |
E235 | Natamycyna. Syntetycznie otrzymywany antybiotyk o działaniu konserwującym. Wytwarzany przez pleśnie serów i suszonych kiełbas. Nie może wniknąć do artykułu spożywczego głębiej niż na 5mm. Stosowany także jako lek (przeciwko infekcjom grzybicznym skóry). Przy zbyt częstym spożywaniu z żywnością antybiotyk może stracić swoje działanie lecznicze. Uodpornione bakterie są bardzo trudne do zwalczania. Odradza się częste spożywanie. | |
E239 | Heksametylenotetraamina. Syntetyczny konserwant. Czasami stosowany do utrwalania serów Provolone. Uwalnia do sera formaldehyd. śladowa jego ilość, tj. 25 mg na 1 kg sera, są dopuszczalne. Używany także jako środek konserwujący do kosmetyków. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. | |
E242 | Dwumetylo-dwuwęglan. Syntetycznie produkowana substancja konserwująca i dezynfekująca. Stosowany do sterylizacji pojemników napełnianych napojami bezalkoholowymi, winami bezalkoholowymi i koncentratami herbaty w płynie. Ulega rozkładowi z wydzieleniem śladowych ilości pestycydu: methylcarbamatu. Pestycyd ten może być obecny w napoju tylko w ilości niestwierdzalnej przy użyciu standardowych metod badawczych. Niestety, nie ma obowiązku zaznaczania, iż stosowano te substancję. Brak pełnych danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznie opinii. | |
E249 | Azotyn potasu. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E250. Odradza się częste spożywanie. | |
E250 | Azotyn sodu. Syntetycznie produkowany konserwant i stabilizator barwy. Stosowany powszechnie do peklowaniqa mięsa przeznaczonego do produkcji wędlin. Hamuje rozwój bakterii szkodliwych dla zdrowia (m.in. Clostridum botulinum). Spożyty w dużych ilościach utrudnia transport tlenu przez krew. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku niemowląt. Podczas ogrzewania peklowanych przetworów mięsnych – w temperaturze powyżej 150C – wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy. Odradza się częste spożywanie. | |
E251 | Azotan sodu. Syntetycznie produkowany konserwant. Istnieje niebezpieczeństwo jego przekształcenia się w azotyn. Patrz E250. Odradza się częste spożywanie. | |
E252 | Azotan potasu. Syntetyczny konserwant. Istnieje niebezpieczeństwo przekształcenia się związku w azotyn. Patrz E250. Odradza się częste spożywanie. | |
E260 | Kwas octowy. Wytwarzany metodą fermentacyjną (przez mikroorganizmy) regulator kwasowości i konserwant. Ma zdecydowanie kwaśny smak. Występuje w naturze. Skoncentrowany kwas może prowadzić do zniszczenia tkanek. Występuje w artykułach spożywczych wyłącznie w dawkach nie zagrażających zdrowiu. Uważany za nieszkodliwy. | |
E261 | Octan potasu. Naturalny, roślinny lub syntetycznie otrzymywany regulator kwasowości i konserwant. Sól potasowa kwasu octowego. Patrz E260. Uważany za nieszkodliwy. | |
E262(i) | Octan sodu. Naturalny, roślinny lub syntetycznie otrzymywany regulator kwasowości i konserwant. Sól sodowa kwasu octowego. Patrz E260. Uważany za nieszkodliwy. | |
E263 | Octan wapnia. Naturalny, roślinny lub syntetycznie otrzymany regulator kwasowości i konserwant. Sól wapniowa kwasu octowego. Patrz E260. Uważany za nieszkodliwy. | |
E270 | Kwas mlekowy. Syntetycznie lub na drodze fermentacji otrzymywany regulator kwasowości, konserwant i przeciwutleniacz. Występuje w każdym organizmie żywym. U noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko nieszkodliwą formę L(+). Uważany za nieszkodliwy. | |
E280 | Kwas propionowy. Syntetycznie produkowany konserwant. Może zmieniać zapach i smak potraw. Dopuszczony do stosowania w paczkowanym, krojonym chlebie i opakowanych drobnych wyrobach cukierniczych – ciasta i herbatniki. Występuje naturalnie w niektórych gatunkach sera. U szczurów powodował nowotworowe zmiany dwunastnicy. W 1988 roku zostało zabronione jego stosowanie w Niemczech i od 1996 roku ponownie został dopuszczony do użytku w krajach Unii Europejskiej. Odradza się częste spożywanie. | |
E281 | Proionian sodu. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu propionowego. Patrz E280. Odradza się częste spożywanie. | |
E282 | Propionian wapnia. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu propionowego. Patrz E280. Odradza się częste spożywanie. | |
E283 | Propionian potasu. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu propionowego. Patrz E280. Odradza się częste spożywanie. | |
E284 | Kwas borny. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Wykazuje działanie toksyczne, gromadzi się w organizmie. Przy długotrwałym spożyciu powoduje biegunki i uszkadza organy wewnętrzne. Stosowany wcześniej jako konserwant artykułów spożywczych prowadził do zatruć, dlatego dzisiaj zezwala się na stosowanie go wyłącznie do utrwalania kawioru. Odradza się spożywanie. | |
E285 | Czteroboran sodu, boraks. Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu bornego. Patrz E284. Odradza się spożywanie. | |
E290 | Dwutlenek węgla. Naturalny, produkowany przez roślinny gaz stosowany przy pakowaniu żywności. Występuje w każdej żywej komórce. Uważany za nieszkodliwy. | |
E296 | Kwas jabłkowy. Syntetycznie produkowany regulator kwasowości. Ma kwaśny smak. Wytwarzany także w procesie przemiany materii człowieka. Może u noworodków powodować zaburzenia w przemianie materii, jeśli system trawienny nie został w dostatecznym stopniu rozwinięty. Uważany za nieszkodliwy. | |
E297 | Kwas fumarowy. Otrzymywany na drodze fermentacji regulator kwasowości. Występuje w żywych komórkach. Stosowany także jako lekarstwo. Uważany za nieszkodliwy. | |
E300 | Kwas l-askorbionwy. Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Stosowany jako przeciwutleniacz, stabilizator barwy i składnik wzbogacający. Ze względów technologicznych coraz częściej stosowany w przemyśle spożywczym. Przy ciągłym przedawkowaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. Hamuje niepożądane tworzenie się nitrozoamin podczas intensywnego ogrzewania (np. smażenia) wędlin z mięsa peklowanego. Uważany za nieszkodliwy. | |
E301 | Askorbinian sodu. Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól sodowa kwasu askorbionwego. Patrz E300. Uważany za nieszkodliwy. | |
E302 | Askorbinian wapnia. Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól wapniowa kwasu askorbionwego. Patrz E300. Uważany za nieszkodliwy. | |
E304 | Palmitynian l stearynian askrbylu. Syntetycznie otrzymywane przeciwutleniacze. Pochodne kwasu askorbionwego. Patrz E300. Uważane za niszkodliwe. | |
E306 | Tokoferole naturalne. Naturalny, otrzymywany z olejów roślinnych, przeciwutleniacz. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe. | |
E307 | Alfa-tokoferol. Syntetycznie produkowana witamina E. Przeciwutleniacz i substancja wzbogacająca. Patrz E306. Uważany za nieszkodliwy. | |
E308 | Gamma-tokoferol. Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E306. Uważany za nieszkodliwy. | |
E309 | Delta-tokoferol. Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E306. Uważany za nieszkodliwy. | |
E310 | Galusan propylu. Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Istnieje podejrzenie, ze substancja ta utrudnia wchłanianie żelaza. Wszystkie galusany podejrzewane są o możliwość wywoływania alergii. Uważany za nieszkodliwy. Uwaga alergicy. | |
E311 | Galusan oktylu. Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E310. Uważany za nieszkodliwy. | |
E312 | Galusan dodecylu. Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E310. Uważany za nieszkodliwy. | |
E315 | Kwas izo-askorbionwy. Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz i stabilizator barwy. Dopuszczony do stosowania w wyrobach mięsnych i rybnych. Nie wykazuje aktywności witaminy C. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii. | |
E316 | Izo-askorbinian sodu. Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz i stabilizator barwy. Związek sodu z kwasem izoaskorbionwym. Patrz E315. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii. | |
E320 | Butylohydroksyanizol (BHA). Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby. U zwierząt doświadczalnych stwierdzono po jego podaniu powstawanie wrzodów dwunastnicy. Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie. BHA podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. | |
E321 | Butylohydroksytoluen (BHT). Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E320. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. | |
E322 | Lecytyna. Naturalny, roślinny emulgator i przeciwutleniacz pozyskiwany z olejów: sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje w żywych komórkach. Uważany za nieszkodliwy. | |
E325 | Mleczan sodu. Syntetyczny regulator kwasowości, konserwant, przeciwutleniacz i substancja wzmacniająca smak. Związek sodu i kwasu mlekowego. U noworodków może prowadzić do zaburzeń przemiany materii, jeśli system trawienny nie został jeszcze dostatecznie wykształcony. Dotyczy to tylko formy D(-) kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt występuje nieszkodliwa postać (pochodna kwasu L(+) mlekowego). Patrz E270. Uważany za nieszkodliwy. | |
E326 | Mleczan potasu. Syntetyczny regulator kwasowości. Związek wapnia i kwasu mlekowego. Patrz E270. Uważany za nieszkodliwy. | |
E327 | Mleczan wapnia. Syntetyczny regulator kwasowości. Związek wapnia i kwasu mlekowego. Patrz E270. Uważany za nieszkodliwy. | |
E330 | Kwas cytrynowy. Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger) regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwy. | |
E331 | Cytrynian sodu. Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole sodowe kwasu cytrynowego. Patrz E330. Uważane za nieszkodliwe | |
E332 | Cytrynian potasu. Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole potasowe kwasu cytrynowego. Patrz E330. Uważane za nieszkodliwe. | |
E333 | Cytrynian wapnia. Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole wapniowe kwasu cytrynowego. Patrz E330. Uważane za nieszkodliwe. | |
E334 | Kwas winowy. Naturalny, roślinny regulator kwasowości, synergent i przeciwutleniacz. Upośledza wchłanianie wapnia. Uważany za nieszkodliwy. | |
E335 | Winiany sodu. Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole sodowe kwasu winowego. W dużych dawkach działają przeczyszczająco. Patrz E334. Uważane za nieszkodliwe. | |
E336 | Winiany potasu. Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole potasowe kwasu winowego. Znane także jako kamień winny. Działają przeczyszczająco. Patrz E334. Uważane za nieszkodliwe. | |
E337 | Winian sodowo-potasowy. Naturalny, roslinny regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Sól sodowo-potasowa kwasu winowego. Działa przeczyszczająco. Patrz E334. Uważany za nieszkodliwy. | |
E338 | Kwas fosforowy. Przeciwutleniacz i regulator kwasowości. W dużej dawce może upośledzić wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Duże spożycie fosforu może prowadzić do osłabienia kości i odkładania się wapnia. Odradza się częste spożywanie. | |
E339 | Fosforany sodu. Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory, regulatory kwasowości, stabilizatory i substancje wspomagające wiązanie wody. Sole sodowe kwasu ortofosforowego. Fosfor jest jednym z niezbędnych do życia składników mineralnych. W organizmie powinna istnieć określona proporcja pomiędzy ilością fosforu i wapnia. Jeśli do organizmu dostarczymy za dużo fosforu, wówczas może to zakłócić przyswajanie innych substancji mineralnych. Odradza się częste spożywanie. | |
E340 | Fosforany potasu. Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory i regulatory kwasowości. Sole potasowe kwasu ortofosforowego. Patrz E339. Odradza się częste spożywanie. | |
E341 | Fosforany wapnia. Naturalne regulatory kwasowości, topniki, środki teksturotwórcze i dodatki przeciwzbrylające. Sole wapniowe kwasu ortofosforowego. Patrz E339. Odradza się częste spożywanie. | |
E350 | Jabłczan sodu. Syntetyczny regulator kwasowości. Sól sodowa kwasu jabłkowego. Występuje w żywych komórkach. Patrz E296. Uważany za nieszkodliwy. | |
E351 | Jabłczan potasu. Syntetyczny regulator kwasowości. Sól potasowa kwasu jabłkowego. Występuje w żywych komórkach. Patrz E296. Uważany za nieszkodliwy. | |
E352 | Jabłczan wapnia. Syntetyczny regulator kwasowości. Sól wapniowa kwasu jabłkowego. Występuje w żywych komórkach. Patrz E296. Uważany za nieszkodliwy. | |
E353 | Kwas metawinowy. Syntetyczny regulator kwasowości i stabilizator. Może upośledzać wchłanianie wapnia. Uważany za nieszkodliwy. | |
E353 | Winian wapnia. Syntetyczny regulator kwasowości. Może upośledzać wchłanianie wapnia. Uważany za nieszkodliwy. | |
E355 | Kwas adypinowy. Syntetyczny regulator kwasowości i substancja wzmacniająca smak. Bardzo łatwo osiągnąć A.D.I. Odradza się częste stosowanie. | |
E356 | Adypinian sodu. Syntetyczny regulator kwasowości i substancja wzmacniająca smak. Sól sodowa kwasu adypinowego. Smak słonawy. Uważany za nieszkodliwy. | |
E357 | Adypinian potasu. Syntetyczny regulator kwasowości i substancja wzmacniająca smak. Sól potasowa kwasu adypinowego. Smak słonawy. Uważany za nieszkodliwy. | |
E363 | Kwas bursztynowy. Syntetyczny regulator kwasowości. Występuje w żywych komórkach. Lekko gorzkawy smak. Uważany za nieszkodliwy | |
E380 | Cytrynian trójamonowy. Syntetyczny regulator kwasowości. Sole amonowe spożywane w dużych dawkach mogą powodować nadmierne zakwaszenie płynów organicznych oraz dolegliwości w obrębie żołądka i jelita cienkiego. Brak wiarygodnych danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii. | |
E385 | Sól wapniowo-dwusodowa kwasu etyleno-dwuaminoczterooctowego. Syntetyczny przeciwutleniacz i substancja o działaniu synergistycznym z konserwantami. Stosowany w produkcji konserw (np. do roślin strączkowych, grzybów i ryb), niskotłuszczowej margaryny i mrożonych skorupiaków. Silnie wiąże substancje mineralne, może prowadzić do poważnych zaburzeń w przemianie materii dzieci poniżej 2 roku życia nie mogą go spożywać. Stosowana także jako lek przy leczeniu zatruć metalami ciężkimi. Odradza się spożywanie. | |
E400 | Kwas algionwy. Naturalna, roślinna substancja zagęszczająca, żelująca i do powlekania otrzymywana z glonów morskich. Może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i cynku. W przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie. Odradza się częste spożywanie. | |
E401 | Alginian sodu. Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól sodowa kwasu alginowego. Patrz E400. Odradza się częste spożywanie. | |
E402 | Alginian potasu. Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól potasowa kwasu alginowego. Patrz E400. Odradza się częste spożywanie. | |
E403 | Alginian amonu. Naturalny, roślinny środek zagęszczający, stabilizator i substancja żelująca. Sól amonowa kwasu alginowego. Patrz E400. Odradza się częste spożywanie. | |
E404 | Alginian wapnia. Naturalny, roślinny środek zagęszczający, stabilizator i substancja żelująca. Sól wapniowa kwasu alginowego. Patrz E400. Odradza się częste spożywanie. | |
E405 | Alginian propylenowo-glikolowy. Naturalny, roślinny środek zagęszczający, emulgator i stabilizator piany. Pochodna kwasu alginowego. Może przekształcać się w glikol propylenowy, wtedy działa jak alergen. Patrz E400. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. | |
E406 | Agar. Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z czerwonych glonów morskich. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Ogranicza przyswajanie składników mineralnych. W dużych dawkach może działać przeczyszczająco. Odradza się częste spożywanie. | |
E407 | Karagen. Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z czerwonych glonów morskich. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W dużych dawkach, normalnie nie występujących w żywności, może ograniczać przyswajanie składników mineralnych (np. potasu) i działać przeczyszczająco. Odradza się częste spożywanie. | |
E410 | Mączka chleba świętojańskiego. Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z owoców drzewa świętojańskiego. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W dużych dawkach może działać przeczyszczająco. Takie ilości jednak nie są spotykane w artykułach spożywczych. Uważany za nieszkodliwy. Uwaga alergicy. | |
E412 | Guma guar. Naturalny, roślinny środek zagęszczający i stabilizator uzyskiwany z nasion drzewa Cyamopsis tetragonolobus. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Zdarzają się przypadki wystąpienia po jego spożyciu reakcji alergicznych w postaci zaburzeń żołądkowo-jelitowych, astmy i egzemy kontaktowej. Uważany za nieszkodliwy. Uwaga alergicy. | |
E413 | tragakanta. Naturalny, roślinny środek zagęszczający otrzymywany z soku krzewu z rodzaju Astragalus, rosnącego w Azji. Nie ulega przemianie materii, a w dużych dawkach może działać przeczyszczająco. Tak duże dawki w artykułach spożywczych nie są jednak stosowane. Uważany za nieszkodliwy. Uwaga alergicy. | |
E414 | Guma arabska. Naturalny, roślinny środek zagęszczający, stabilizator i emulgator. Wysuszony sok niektórych gatunków akacji. W niektórych krajach (Belgia, Francja) może być utrwalana przez napromieniowanie. Uważany za nieszkodliwą. Uwaga alergicy. | |
E415 | Guma ksantanowa. Syntetyczny środek zagęszczający i stabilizujący na bazie roślinnej. Otrzymywany przez fermentację substancji zawierających cukier przez bakterie. Nie ulega przemianie materii. Podawany w dużych dawkach zwierzętom doświadczalnym powodował biegunkę, jednak tak duże dawki nie są stosowane w artykułach spożywczych. Uważany za nieszkodliwy. | |
E416 | Guma karaya. Naturalny, roślinny środek zagęszczający i stabilizator. Wysuszony sok drzewa Sterculiceae. Ma działanie przeczyszczające. Może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia. Stosowany także jako środek przeczyszczający, wzmacniacz włosów i do przytwierdzania protez zębowych. Odradza się częste spożywanie. | |
E417 | Guma tara. Roślinny środek zagęszczający i stabilizator otrzymywany z nasion strączkowych tara. Uwaga alergicy. | |
E418 | Guma gellan. Syntetyczny zagęszczacz, środek żelujący i stabilizator. Produkowany przez mikroorganizmy rosnące na podłożu zawierającym cukier. Nie przyswajany przez organizm człowieka. Substancja o działaniu przeczyszczającym. Brak wiarygodnych danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii. | |
E420 | Sorbitol. Syntetyczna substancja słodząca (słodzik) i teksturotwórcza. Produkowany w wyniku chemicznego przetwarzania glukozy. Stosowany w diecie diabetyków. Nie atakuje szkliwa zębów. Nie dopuszczony do stosowania w napojach. Sorbitol wolno stosować prawie we wszystkich produktach spożywczych w dowolnych ilościach. Przy przekroczeniu dawki 20 g/dzień mogą wystąpić biegunki. Ilość ta może być zawarta już w kilku łyżeczkach dietetycznej konfitury. W doświadczeniach na zwierzętach, przy podawaniu zbyt dużej dawki, obserwowano tworzenie się kamieni moczowych i guzów nerek. Odradza się częste spożywanie – w ilości przekraczającej 20 g dziennie. | |
E421 | Mannitol. Syntetyczna substancja słodząca (słodzik) i przeciwzbrylająca. Stosowany w diecie diabetyków. Nie atakuje szkliwa zębów. Może powodować biegunki. Odradza się częste spożywanie – w ilości przekraczającej 50 g na dzień. | |
E422 | Glicerol, gliceryna. Syntetyczny nośnik I substancja utrzymująca wilgotność. Występuje w naturze w olejach i tłuszczach. Uważany za nieszkodliwą. | |
E431 | Stearynian polioksyetylenu (40). Syntetyczny emulgator. Zwiększa trwałość chleba i ciast. Brak wiarygodnych danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii. | |
E432 | Monolaurynian polioksyetylenosorbitanu. Syntetyczny emulgator i substancja tworząca kompleksy. Może ułatwiać wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu. Wpływa na trawienie innych substancji. Odradza się częste spożywanie. | |
E433 | Monooleinian polioksyetylenosorbitanu. Syntetyczny emulgator i substancja tworząca kompleksy. Może ułatwić wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu. Wpływa na trawienie innych substancji. Odradza się częste spożywanie. | |
E434 | Monopalmitynian polioksyetylenosorbitanu. Syntetyczny emulgator i substancja tworząca kompleksy. Może ułatwić wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu. Wpływa na trawienie innych substancji. Odradza się częste spożywanie. | |
E435 | Monosteatynian polioksyetylenosorbitanu. Syntetyczny emulgator i substancja tworząca kompleksy. Może ułatwić wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu. Wpływa na trawienie innych substancji. Odradza się częste spożywanie. | |
E436 | trójstearynian polioksyetylenosorbitanu. Syntetyczny emulgator i substancja tworząca kompleksy. Może ułatwić wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu. Wpływa na trawienie innych substancji. Odradza się częste spożywanie. | |
E440 | Pektyna. Naturalny lub syntetyczny środek zagęszczający i żelujący na bazie roślinnej. Pozyskiwany z jabłek, buraków cukrowych i skórki pomarańczowej. Zawarty w owocach. Pektyny amidowe uzyskiwane są na drodze hydrolizy amoniakalnej pektyn wysokometylowanych. Stosowane jako dodatek do cukrów żelujących i substancji żelujących. Uważane za nieszkodliwe. | |
E442 | Fosfatydy amonu. Syntetycznie pozyskiwany emulgator. Sole amonowe spożywane w dużych ilościach mogą prowadzić do nadmiernego zakwaszenia organizmu. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii. | |
E444 | Octan izomalanu sacharozy. Syntetyczny stabilizator i emulgator. Wolno stosować tylko do aromatyzowanych, bezalkoholowych napojów. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii. | |
E445 | Estry glicerolu żywic drzewnych. Syntetyczny stabilizator i emulgator. Stosowany do produkcji aromatyzowanych, bezalkoholowych, mętnych napojów i wyrobów cukierniczych. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii. | |
E450 | Dwufosforany. Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kwasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz E339. Odradza się częste spożywanie. | |
E451 | trójfosforany. Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kwasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę o odkładanie się wapnia. Patrz E339. Odradza się częste spożywanie. | |
E452 | Polifosforany. Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz E339. Odradza się częste spożywanie. | |
E460 | Celuloza. Naturalny emulgator, stabilizator i substancja wypełniająca. Pozyskiwany ze ścianek komórek roślinnych. Nie trawiony. Wzmaga trawienie. Uważany za nieszkodliwy. | |
E461 | Metyloceluloza. Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Patrz E460. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy. | |
E463 | Hydroksypropyloceluloza. Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Patrz E460. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy. | |
E464 | Hydroksypropylo-metyloceluloza. Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Patrz E460. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy. | |
E465 | Etylo-metyloceluloza. Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Patrz E460. Uważany za nieszkodliwy. | |
E466 | Sól sodowa karboksymetylocelulozy. Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Patrz E460. Przy dawkach powyżej 5 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uwaga alergicy. | |
E470a | Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych. Naturalne emulgatory, substancje przeciwzbrylające i stabilizatory. Sole kwasów tłuszczowych, które w naturze występują w każdej komórce. Uważane za nieszkodliwe. | |
E470b | Sole magnezowe kwasów tłuszczowych. Naturalne emulgatory i substancje przeciwzbrylające. Występują w naturze. Uważane za nieszkodliwe. | |
E471 | Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Naturalne emulgatory i stabilizatory. Występują w naturze. Uważane za nieszkodliwe. | |
E472a | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym. Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Uważane za nieszkodliwe. | |
E472b | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym. Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Uważane za nieszkodliwe. | |
E472c | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym. Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i synergenty. Uważane za nieszkodliwe. | |
E472d | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym. Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Uważane za nieszkodliwe. | |
E472e | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym. Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Bułeczki i inne wyroby piekarnicze wyprodukowane z ich dodatkiem stwarzają wrażenie „nadmuchanych”. Uważane za nieszkodliwe. | |
E472f | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego. Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Uważane za nieszkodliwe. | |
E473 | Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy. Syntetyczne emulgatory. Mogą zawierać w niewielkich ilościach resztki rozpuszczalnika. Uważane za nieszkodliwe. | |
E474 | Cukroglicerydy. Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Mogą zawierać w niewielkich ilościach resztki rozpuszczalnika. Uważane za nieszkodliwe. | |
E475 | Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu. Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Nieznacznie zmienione w stosunku do występujących w naturze. Uważane za nieszkodliwe. | |
E476 | Polirycynoleinina poliglicerolu. Syntetyczny emulgator i stabilizator. Stosowany w produktach przeznaczonych do smarowania pieczywa o zredukowanej ilości tłuszczu, do sosów sałatkowych, słodyczy na bazie kakao i czekolady. W testach na zwierzętach przy podawaniu dużych dawek obserwowano powiększanie wątroby i nerek. Odradza się częste spożywanie. | |
E477 | Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego. Syntetyczne emulgatory. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii. | |
E479b | Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych. Syntetyczny emulgator i sekwestan. Stanowi składnik olejów smażalniczych. Stosowany jako składnik emulsji tłuszczowych przeznaczonych do pieczenia. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii. | |
E481 | Stearyoilomleczan sodu. Syntetyczny emulgator i stabilizator. Uważany za nieszkodliwy. | |
E482 | Stearyoilomleczan wapnia. Syntetyczny emulgator. Uważany za nieszkodliwy. | |
E483 | Winian stearylu. Syntetyczny emulgator. Stosowany przy produkcji pieczywa (poza chlebem) i deserów. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii. | |
E491 | Monostearynian sorbitolu. Syntetyczny emulgator oraz stosowany jako stabilizator struktury krystalicznej tłuszczów. Dopuszczalne dziennie spożycie (ADI) może być przekroczone po spożyciu 150 g czekolady, 150 g ciasteczek lub 300 g deserów lub słodyczy. U zwierząt, które spożywały go w dużych dawkach (powyżej 25% paszy) obserwowano uszkodzenia organów wewnętrznych, biegunki i kamienie moczowe w pęcherzu. Odradza się częste spożywanie. | |
E492 | trójstearynian sorbitolu. Syntetyczny emulgator. Patrz E491. Odradza się częste spożywanie. | |
E493 | Monolaurynian sorbitolu. Syntetyczny emulgator. Patrz E491. Odradza się częste spożywanie. | |
E494 | Monooleinian sorbitolu. Syntetyczny emulgator. Patrz E491. Odradza się częste spożywanie. | |
E500 | Węglan i wodorowęglan sodu. Syntetyczny środek spulchniający i przeciwzbrylający, regulator kwasowości. Główny składnik mineralny wody. W dużych, nie występujących w żywności, dawkach może prowadzić do uszkodzeń nerek lub nadmiernego wydzielania soku żołądkowego. Uważany za nieszkodliwy. | |
E501 | Węglan i wodorowęglan potasu. Syntetyczny środek spulchniający i regulator kwasowości. tradycyjnie dodawany do pierników. Uważany za nieszkodliwy. | |
E503 | Węglan i wodorowęglan amonu. Syntetyczny środek spulchniający i regulator kwasowości. Sole amonowe mogą w dużych dawkach, które nie występują w żywności, doprowadzić do nadmiernego zakwaszenia krwi. Uważany za nieszkodliwy. | |
E504 | Węglan i wodorowęglan magnezu. Syntetyczny regulator kwasowości i dodatek spulchniający. Uważany za nieszkodliwy. | |
E507 | Kwas solny. Syntetyczny regulator kwasowości. Występuje w naturze. Stosowany do produkcji przypraw i syropów. Skoncentrowany kwas może zniszczyć tkanki. Dawki szkodliwe dla zdrowia nie występują w artykułach spożywczych. Uważany za nieszkodliwy. | |
E508 | Chlorek potasu. Syntetyczna substancja konserwująca i regulator kwasowości. Sól potasowa kwasu solnego. Uważany za nieszkodliwy. | |
E509 | Chlorek wapnia. Syntetyczny wzmacniacz tekstury i stabilizator. Sól wapniowa kwasu solnego. Uważany za nieszkodliwy. | |
E511 | Chlorek magnezu. Syntetyczny stabilizator. Sól magnezowa kwasu solnego. Uważany za nieszkodliwy. | |
E512 | Chlorek cynawy. Syntetyczny przeciwutleniacz i stabilizator barwy. Stosowany wyłącznie przy produkcji konserw w puszkach metalowych i słoikach szklanych zawierających białe warzywa – umożliwia zachowanie białej barwy. W dużych dawkach nadaje posmak metaliczny. Może powodować nudnoci i wymioty. Odradza się spożywanie. | |
E513 | Kwas siarkowy. Syntetyczny regulator kwasowości. Stosowany do uzdatniania wody przy produkcji słodu, piwa, żelatyny i kazeiny. W żywności nie występuje w dawkach szkodliwych dla zdrowia. Uważany za nieszkodliwy. | |
E514 | Siarczan sodu. Syntetyczny regulator kwasowości. Uważany za nieszkodliwy. | |
E515 | Siarczan potasu. Syntetyczny regulator kwasowości. Uważany za nieszkodliwy. | |
E516 | Siarczan wapnia. Syntetyczny regulator kwasowości i wzmacniacz tekstury, znany jako gips. Uważany za nieszkodliwy. | |
E517 | Siarczan amonu. Syntetyczny stabilizator. Sole amonowe mogą prowadzić do wzrostu kwasowoci krwi i stać się przyczyną dolegliwości żołądkowo – jelitowych. Uważany za nieszkodliwy. | |
E520 | Siarczan glinu. Syntetyczny stabilizator. Stosowany do kandyzowanych i glazurowanych owoców i warzyw. Zwiększa obciążenie organizmu glinem. Osoby chore na nerki mogą mieć kłopoty spowodowane odkładaniem się glinu w organizmie. Podejrzewa się, że glin jest współodpowiedzialny za występowanie choroby Alzheimera. Uwaga pacjenci chorzy na chorobę Alzheimera. Odradza się częste spożywanie. | |
E521 | Siarczan glinowo – sodowy. Syntetyczna substancja stabilizująca. Patrz E520. Uwaga pacjenci chorzy na chorobę Alzheimera. Odradza się częste spożywanie. | |
E522 | Siarczan glinowo – potasowy. Syntetyczny regulator kwasowości i stabilizator. Patrz E520. Uwaga pacjenci chorzy na chorobę Alzheimera. Odradza się częste spożywanie. | |
E524 | Wodorotlenek sodu. Syntetyczny regulator kwasowości. Znany jako ług sodowy. Stosowany przy produkcji pewnych rodzajów pieczywa i oliwek (usuwa gorzkawy smak). Uważany za nieszkodliwy. | |
E525 | Wodorotlenek potasu. Syntetyczny regulator kwasowości. Znany jako ług potasowy. Uważany za nieszkodliwy. | |
E526 | Wodorotlenek wapnia. Syntetyczny regulator kwasowości. Uważany za nieszkodliwy. | |
E527 | Wodorotlenek amonu. Syntetyczny regulator kwasowości. Znany jako amoniak. Znaczne, nie występujące w artykułach spożywczych, ilości soli amonowych mogą prowadzić do wzrostu kwasowości krwi i powodować schorzenia w obrębie żołądka i jelit. Uważany za nieszkodliwy. | |
E528 | Wodorotlenek magnezu. Syntetyczny regulator kwasowości. Uważany za nieszkodliwy. | |
E529 | Tlenek wapnia. Syntetyczny regulator kwasowości. Uważany za nieszkodliwy. | |
E530 | Tlenek magnezu. Syntetyczna substancja zapobiegająca zbrylaniu i regulator kwasowości. Uważany za nieszkodliwy. | |
E535 | Żelazocyjanek sodu. Syntetyczna substancja zapobiegająca zbrylaniu. Stosowana do soli kuchennej i środków zastępujących sól kuchenną. Może być stosowana w bardzo małych ilościach. Uważany za nieszkodliwy. | |
E536 | Żelazocyjanek potasu. Syntetyczna substancja zapobiegająca zbrylaniu. Patrz E535. Uważany za nieszkodliwy. | |
E538 | Żelazocyjanek wapnia. Syntetyczna substancja zapobiegająca zbrylaniu. Patrz E535. Uważany za nieszkodliwy. | |
E541 | Kwaśny fosforan sodowo – glinowy. Syntetyczny środek spulchniający. Dopuszczony do stosowania wyłącznie w drobnych wyrobach piekarniczych. Może powodować odkładanie się glinu w organizmie. Dotyczy to głównie osób z chorobami nerek. Podejrzewa się, że glin jest jednym z czynników powodujących chorobę Alzheimera. Odradza się częste spożywanie. | |
E551 | Dwutlenek krzemu. Syntetyczna substancja przeciwzbrylająca. Nie wchłaniana w organizmie. Występuje w przyrodzie. Uważany za nieszkodliwy. | |
E552 | Krzemian wapnia. Naturalna substancja przeciwzbrylająca. Występuje w naturze. Nie wchłania się do organizmu. Uważany za nieszkodliwy. | |
E553a | Krzemian magnezu. Naturalna substancja przeciwzbrylająca. trójkrzemiany magnezu podawane zwierzętom w dużych dawkach powodowały uszkodzenie nerek. Uważany za nieszkodliwy. | |
E553b | Talk. Naturalna substancja przeciwzbrylająca. Nie wchłaniana w organizmie. Uważany za nieszkodliwy. | |
E554 | Krzemian sodowo – glinowy. Naturalna substancja przeciwzbrylająca. Prowadzi do schorzeń spowodowanych odkładaniem się glinu w organizmie się glinu w organizmie. U osób cierpiących na choroby nerek może dojść do kumulowania się glinu. Podejrzewa się, że glin jest jednym z czynników wywołujących chorobę Alzheimera. Uwaga pacjenci chorzy na chorobę Alzheimera. Odradza się częste spożywanie. | |
E555 | Krzemian potasowo – glinowy. Naturalna substancja przeciwzbrylająca. Patrz E554. Uwaga pacjenci chorzy na chorobę Alzheimera. Odradza się częste spożywanie. | |
E556 | Glinokrzemian wapnia. Naturalna substancja przeciwzbrylająca. Patrz E554. Uwaga pacjenci chorzy na chorobę Alzheimera. Odradza się częste spożywanie. | |
E558 | Bentonit. Naturalna substancja klarująca. Uważany za nieszkodliwy. | |
E559 | Krzemian glinu, kaolin. Naturalna substancja przeciwzbrylająca i klarująca. Może prowadzi do powstawania schorzeń spowodowanych odkładaniem się glinu w organizmie. U osób cierpiących na chorobę nerek może dojść do kumulowania się glinu. Podejrzewa się, że glin jest jednym z czynników wywołujących chorobę Alzheimera. Uwaga pacjenci chorzy na chorobę Alzheimera. Odradza się częste spożywanie. | |
E570 | Kwasy tłuszczowe. Naturalne emulgatory. Występują w każdej żywej komórce. Uważane za nieszkodliwe. | |
E574 | Kwas glukonowy. Syntetyczny regulator kwasowości i stabilizator. Dawki jednorazowe przekraczające 20 g mogą wykazywać działanie przeczyszczające. Odradza się spożywanie ponad 20 g. | |
E575 | Lakton kwasu glukonowego. Syntetyczny regulator kwasowości i dodatek smakowy. W roztworze wodnym ulega hydrolizie do kwasu glukonowego. Uważane za nieszkodliwe. | |
E576 | Glukonian sodu. Naturalny regulator kwasowości i stabilizator. Sól sodowa kwasu glukonowego. Patrz E 574. Odradza się spożywanie ponad 20g | |
E577 | Glukonian potasu. Naturalny regulator kwasowości i stabilizator. Sól potasowa kwasu glukonowego. Patrz E 574. Odradza się spożywanie ponad 20 g. | |
E578 | Glukonian wapnia. Naturalny regulator kwasowości i stabilizator. Sól wapniowa kwasu glukonowego. Patrz E 574. Odradza się spożywanie ponad 20 g. | |
E579 | Glukonian żelazowy. Syntetyczny stabilizator i emulgator. Sól żelazawa kwasu glukonowego. Stosowany do barwienia czarnych oliwek. Patrz E 574. Odradza się spożywanie ponad 20 g. | |
E585 | Mleczan żelazawy. Syntetyczny stabilizator i emulgator. Uważany za nieszkodliwy. | |
E620 | Kwas glutaminowy. Syntetyczny, otrzymywana metodą fermentacji, substancja wzmacniająca smak. Duże jego ilości zawierają półprodukty z kuchni chińskiej -sos sojowy. Podejrzewa się, że u osób bardzo wrażliwych w około dwie godziny po spożyciu może dojść do objawów sztywnienia karku, pleców i ramion oraz może wystąpić przyspieszone bicie serca, bóle głowy i uczucia osłabienia (syndrom restauracji chińskiej). Nowsze badania nie potwierdziły wprawdzie tych podejrzeń, ale też i nie usunęły wszystkich wątpliwości. Przedawkowania są możliwe, ponieważ kwas ten nie jest wyczuwalny podczas jedzenia. Osoby wrażliwe powinny uważać. Odradza się częste spożywanie. | |
E621 | Glutaminian sodu. Syntetyczna substancja wzmacniająca smak otrzymywana metodą fermentacji. Związek sodu i kwasu glutaminowego. Patrz E620. Osoby wrażliwe powinny uważać. Odradza się częste spożywanie. | |
E622 | Glutaminian potasu. Syntetyczna substancja wzmacniająca smak otrzymywana metodą fermentacji. Związek potasu i kwasu glutaminowego. Patrz E620. Osoby wrażliwe powinny uważać. Odradza się częste spożywanie. | |
E623 | Glutaminian wapnia. Syntetyczna substancja wzmacniająca smak otrzymywana metodą fermentacji. Związek wapnia i kwasu glutaminowego. Patrz E620. Osoby wrażliwe powinny uważać. Odradza się częste spożywanie. | |
E624 | Glutaminian amonu. Syntetyczna substancja wzmaciajaca smak otrzymywana metodą fermentacji. Patrz E620. Osoby wrażliwe powinny uważać. Odradza się częste spożywanie. | |
E625 | Glutaminian magnezu. Syntetyczna substancja wzmacniająca smak otrzymywana metodą fermentacji. Związek magnezu i kwasu glutaminowego. Patrz E620. Osoby wrażliwe powinny uważać. Odradza się częste spożywanie. | |
E626 | Kwas guanylowy. Syntetyczna substancja wzmacniająca smak otrzymywana metodą fermentacji lub przez rozkład RNA. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii. | |
E627 | Guanylan sodu. Syntetyczna substancja wzmacniająca smak. 10-20 krotnie silniejsze działanie jako polepszacz smaku w porównaniu do kwasu glutaminowego. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii. | |
E628 | Guanylan potasu. Syntetyczna substancja wzmacniająca smak. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii. | |
E629 | Guanylan wapnia. Syntetyczna substancja |
Wpis został przeczytany 5230 razy 🙂